Pravokotna projekcija (7. r.)

Pravokotna projkecija je dvodimenzionalen prikaz predmeta (telesa) v prostoru. V tej projekciji predmet gledamo s treh različnih strani: od spredaj, od zgoraj in od strani. Tako dobimo tri različne poglede ali slike: naris, tloris in stranski ris. Ker gledamo isti predmet so tudi dimenzije (dolžina, širina, višina) predmeta v vseh pogledih enake.

Naris je pravokoten pogled na predmet s sprednje strani. Narišemo ga na narisno ravnino. V narisu sta vidni dve razsežnosti predmeta: dolžina in višina.

Tloris je pravokoten pogled na predmet od zgoraj. Narišemo ga na tlorisno ravnino točno pod narisom. V njem sta vidni dolžina in širina predmeta.

Stranski ris je pravokoten pogled na predmet z leve strani. Narišemo ga na ravnino stranskega risa, ki leži na desni strani narisne ravnine, v isti višini kot naris. Širino predmeta pa prenesemo s tlorisa. V stranskem risu sta vidni višina in širina.

Naris in tloris imata skupno dolžino.

Naris in str. ris imata skupno širino.

Tloris in str. ris imata skupno višino.

Nevidne robove v pravokotni projekciji narišemo s črtkano črto.

Postopek risanja:

  1. Najprej narišemo prostorski križ.
  2. Prvi pogled, ki ga narišemo je naris.
  3. Sledi risanje tlorisa. Dolžino prenesemo iz narisa v tloris. Odmerimo širino predmeta.
  4. Nazadnje narišemo stranski ris. Iz narisa v ravnino stranskega risa prenesemo višino iz tlorisa pa s šestilom še širino predmeta.
Ta vnos je bil objavljen v Tehnično risanje. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor